Nålbindning...
...en teknik från vikingatiden!Tummen, ullgarn och en stor nål.
Samt en stor smula tålamod.
Då har du vad som krävs.
Att skapa något ger dig liv; sky härvid ingen möda!
Carl Spitzweg
Nålbindning
Nålbindning är en av dom äldsta textiltekniker som vi känner till. De äldsta fynden från norden härstammar från vikingatiden.
Då virkningen och stickningen gjorde sin entré försvann nålbindning successivt. Och visst finns förståelse för det, även för den sanna nålbindningfreaken. Att nålbinda tar tid, föremålen blir lite stumma och ger inte samma utrymme för tekniska variationer som virkning och stickning.
Så varför ska man då bemöda sig med att lära sig denna teknik? Jo, det finns många orsaker! Först och främst lämpar sig nålbindning bra till bruksföremål såsom mössor, vantar och tofflor. Föremål som är nålbunda går inte sönder i första taget och släpper inte igenom iskalla vindar.
Och varför enbart hålla sig till det traditionella? Att nyskapa med nålbindning är en lustfylld utmaning. Mössor, vantar, och tofflor i all ära, med det går alldeles utmärkt att nålbinda andra föremål. Väskor, skålar, headcovers, mobilfodral och mer därtill……
Jag vill avsluta denna text om nålbindning med att tacka den extraordinärt duktiga textillärarinnan Barbro Andersson. Det var hon som lärde mig att nålbinda 1991 på Västerbergs Folkhögskola. Tack Barbro, så länge jag kan ska jag fortsätta nålbinda.
Eva ”Edda” Franzén
Mössan ”Crazy Mormor”.
Beskrivning nålbunden bag
NÅLBUNDEN BAG
Bagens storlek: höjd ca 28 cm.
Bredd botten: ca 36 cm. Bredd öppning: 23 cm.
Material: Vartofta 100 % ullgarn
Åtgång: ca 2½ hg – 3 hg (2½ – 3 nystan)
Trådantal: 4 – trådigt
Nålbindningsteknik: 1 fastsyningsmaska + 3 plockmaskor.
Gör en uppläggningsfläta med en uppläggningsmaska + 99 maskor. Minska med 5 maskor på var sida var 4: e varv. Nålbind ca 20 – 21 varv. Avsluta med ett volangvarv och om så önskas kan volangvarvet toppas med en virkad kant med fasta maskor.
Dekorera valfritt med pärlor, transferpapper, broderi, nålbunden volangslinga mm.
Nålbunden volang: sy 5 ggr i varje maska i hela varvet. Snyggast blir det om man avslutar det sista vanliga varvet i mitten på bagens baksida och därifrån börjar på volangvarvet.
Volangslinga: då man gör volang på själva väskan börjar man med en vanlig ögla på tummen, sticker ner i önskad maska och syr 5 ggr i den. Fortsätt sedan åt
valfri riktning och skapa fram en volangslinga.
Montera fast handtaget. Fodra din nya unika bag!
Här fick väskan en liten midja (minskade med ca 12 maskor på var sida) och en påsydd remsa med fyllning.